Звезди от цял свят, политическият и артистичен елит на Италия се събраха, за да минат по червения килим за 100-годишнината на Оперния фестивал на Арена ди Верона. Иконата на италианското и световно кино София Лорен, патрон на откриването на юбилейния сезон, вдигна на крака Арената, която я посрещна с половинчасови нестихващи аплодисменти на публиката, сред която бяха Мат Дилън, Микеле Плачидо и Ал Бано. Придружи я министърът на културата, а в ложата беше половината правителство и председателите на Сената и на Камарата на Италия.

Футуристиченият сценографски прочит на “Аида”, дело на гениалния сценограф Стефано Пода и ангелският глас на голямата световна звезда Анна Нетребко в главната роля, сложи грандиозното начало на сезона.

В уникалния спектакъл по шедьовъра на Верди, направен с размах, свириха 160 музиканти, още толкова хористи и над 200 танцьори, мимове и статисти. Откриването беше излъчвано на живо по световноизвестната телевизия WorldVision и по италианската национална телевизия Rai1. Премиерата събра рекорден брой зрители от почти почти 1 800 000 зрители по телевията и над 20 000 разпродадени билети за първите две вечери.

Геният на съвременната опера Стефано Пода се погрижи за сценографията и дизайните на всички костюми, а по-голямата част от тях бяха изработени майсторски от екипа на българския моден бранд Maniac, под ръководството на Елена Несторова – собственик и главен дизайнер на фирмата.

„Неуморен труд, силни емоции, безсънни нощи! Но когато видиш плода на своя труд, няма по-велика награда!“ – сподели тя, след премиерата.

Вложеният огромен труд си личи, още на пръв поглед, при появяването на сцената на дългите бели палта за хористите, впечатляващи с принтове на йероглифи и уникално центрирани принтове на око, напаснати точно на предница, ръкав и гръб, без разминаване при движение на изпълнителите.

С появата на солистките в ролята на Amneris и трийсет и две хористки, сцената се изпълни с цвят и светлина, благодарение на ръчно пришитата дантела, върху червените им палта, допълнена с камъни Swarovski.

Благодарение на целия екип на Maniac и със специалното съдействие на таланливата художничка Гергана Мантарлиева над 80 червени костюма с ръчно добавени сребърни апликации, камъни и нитове, които държат метални плочки, отразяващи светлината, също накараха публиката и официалните гости да затаят дъх. В допълнение на цялата атракция, всички танцьори, мимове, статисти излизаха на сцената с бели костюми с принт и черни изчистени костюми отново дело на Maniac.

За по-малко от два месеца, бяха изработени всички над 1 200 костюми и палта, по индивидуално зададени размери за всеки един изпълнител. Освен това Стефано Пода се довери на Maniac за стилът на хористите, които изпяха националния химн на Италия за откриването, облечени в дълги роби в цветовете на Италианското знаме, изправиха публиката на крака, докато в небето девет изтребителя обрисуваха националния трибагреник.

Благодарение на световноизвестния оперен режисьор и сценограф Стефано Пода, зрителите имаха възможност да се насладят на един неповторим спектакъл. Запис от събитието може да видите тук.

Снимки: Facebook Arena di Verona

Вашият коментар