Българският моден бранд Maniac е част от екипа на Стефано Пода – един от най-великите сценографи, дизайнери на костюми и режисьори на оперни постановки на нашето време.

Ето какво сподели собственичката и дизайнер на Maniac, г-жа Елена Несторова: „Изправихме се пред едно от най-големите предизвикателства до момента, а именно – ръчната изработка на 1200 костюма по размери за оперната постановка „Аида“ от Джузепе Верди.

Операта ще бъде част от Arena Open Festival 2023 на уникалната сцена Arena di Verona. Над 300 артиста ще създадат това велико представление с уникална стилистика, курирана от великия Стефано Пода! Подготвяме костюмите за целия хор, всички танцьори и главната роля на „Аида“. Голяма част от солистите като Radames, Ramfis, Amneris, Messaggero също ще бъдат с костюми, изработени от нас.

За нас е голяма чест и привилегия да сме част от екипа и сме много развълнувани за предстоящата премиера, която е планирана за юни месец.

Стефано Пода е италиански театрален режисьор, сценограф и дизайнер на костюми, известен като един от най-иновативните и визуално зашеметяващи художници на нашето време. С кариера, обхващаща повече от две десетилетия, Пода е работил на някои от най-престижните сцени по света, печелейки овациите на критиците и страхопочитание от публиката навсякъде.

Кариерата на Пода започва в родната му Италия, където той се обучава в театъра и музиката и усъвършенства уменията си като режисьор и дизайнер. Ранните му продукции са белязани от смел стил, който съчетава традиционни елементи с модерни технологии. Той бързо печели признание за способността си да създава завладяващи и визуално поразителни продукции, които разширяват границите на възможното на сцената.

Оттогава Пода работи с някои от водещите световни оперни компании, включително Метрополитън опера, Кралската опера, Ла Скала и Виенската държавна опера, за да назовем само няколко. Неговите постановки на емблематични произведения като „Аида“ на Верди, „Парсифал“ на Вагнер и „Турандот“ на Пучини са възхвалявани за техните зашеметяващи визуални ефекти, въображаемо използване на пространството и силно емоционално въздействие.

Това, което отличава работата на Пода, е способността му да създава цялостно произведение на изкуството, в което всички елементи на продукцията – от музиката и либретото до костюмите, декорите и осветлението – са безпроблемно интегрирани, за да създадат единно, завладяващо изживяване за публика. Той често създава собствени декори и костюми, които се отличават с уникален, театрален стил, който съчетава елементи от миналото и настоящето.

Очаквайте още интересни подробности от съвместната работа на Maniac и Стефано Пода.

Вашият коментар